1821

EMEKT: Hμερίδα & πρεμιέρα ντοκιμαντέρ

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Ολύμπιον η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ με τίτλο Το 1821 στον Κινηματογράφο και η ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση», που προετοίμασε το ΕΜΕΚΤ για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Η ημερίδα αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου, αλλά είχε αναβληθεί λόγω Covid.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αποκατάσταση της ταινίας Μπουμπουλίνα (1959)

Στις 25 Μαρτίου 2021, ημέρα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ η ταινία Μπουμπουλίνα, η οποία αποκαταστάθηκε με την πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και τη χρηματοδότηση της Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση και του Φίλιππου Κούρκουλου-Λάτση.

Η διευθύντρια του ΕΜΕΚΤ και πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου, καθηγήτρια Ελευθερία Θανούλη, συνειδητοποίησε πως δεν σωζόταν κόπια της ταινίας σε καλή κατάσταση, όταν χρειάστηκαν πλάνα του συγκεκριμένου φιλμ για να ενσωματωθούν στο ντοκιμαντέρ Το 1821 στον Κινηματογράφο (συνεισφορά του ΕΜΕΚΤ στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση). Το μοναδικό σωζόμενο αντίγραφο της ταινίας (που κυκλοφορεί και online) ήταν μία κασέτα VHS (εγγραφή σε οικιακό βίντεο από παλαιότερη μετάδοση της ΕΡΤ).

Η κα Θανούλη επικοινώνησε με απογόνους των συντελεστών της ταινίας και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, και κατάφερε τελικά να εντοπίσει τα αρνητικά του φιλμ, με τη βοήθεια του παραγωγού Παναγιώτη Κακαβιά της Kfilms (που ανάλαβε και τη διανομή της αποκατεστημένης κόπιας). Τα αρνητικά του φιλμ ελέγχθηκαν, και διαπιστώθηκε πως περιείχαν ολόκληρη την ταινία, που για χρόνια θεωρούνταν πως είχε χαθεί.

Στην ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση του φιλμ ένιωσαν «υποχρεωμένοι» (όπως είπαν) να ανταποκριθούν άμεσα η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και ο Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης, συμβάλλοντας να ευοδωθεί ο αγώνας δρόμου στον οποίον επιδόθηκε το ΕΜΕΚΤ, ώστε να προλάβει η ταινία να είναι έτοιμη για προβολή στις 25 Μαρτίου 2021.

Τις ευχαριστίες του, εκ μέρους όλης της οικογένειάς του, για την εύρεση της ταινίας ύστερα από τόσα χρόνια, εξέφρασε ο διευθυντής του Μουσείου Μπουμπουλίνας και απόγονος της ηρωίδας Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης. Ήταν, όπως είπε, πάντα όνειρο του πατέρα του, Φίλιππου (εμπνευστή και δημιουργού του Μουσείου, που απεβίωσε το 2018), να βρει την ταινία, καθώς ήταν παρών, παιδί πέντε ετών τότε, στα γυρίσματά της.

Διεθνώς, οι μελετητές της φιλμογραφίας της Ειρήνης Παπά, που υποδύεται τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα στην ομώνυμη ταινία, είχαν επισημάνει την ανάγκη να αποκατασταθεί το φιλμ στο οποίο η διάσημη παγκοσμίως Ελληνίδα ηθοποιός ενσαρκώνει μια Ελληνίδα ηρωίδα.

Η ταινία γυρίστηκε το 1959 από τη ΦΑΡΟΣ ΦΙΛΜ και ήταν αφιερωμένη στην πρώτη από τις δύο πιο καταξιωμένες ηρωίδες της Επανάστασης. Σε αυτήν τη βιογραφική αφήγηση, μαζί με τα γεγονότα της προσωπικής της ζωής, συμπυκνώνεται το νόημα της Επανάστασης ως εθνικού ξεσηκωμού ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Ο Νίκος Κούρκουλος, σε μία από τις πρώτες εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη, υποδύεται τον Γιάγκο Γιάννουζα, γιο της Λασκαρίνας Πινότση από τον πρώτο της γάμο με το Δημητρό Γιάννουζα (Ανδρέας Μπάρκουλης). Πρωταγωνιστούν, επίσης, σε ένα εντυπωσιακό καστ, οι Χριστόφορος Νέζερ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Κούλης Στολίγκας, Αρτέμης Μάτσας, Λευτέρης Βουρνάς και Κούλα Αγαγιώτου. Η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι του Κώστα Ανδρίτσου, το σενάριο του Κώστα Ασημακόπουλου και του Νέστορα Μάτσα, η μουσική του Κώστα Καπνίση, η φωτογραφία του Giovanni Varriano και τα σκηνικά και τα κοστούμια του Τάσου Ζωγράφου.

Το 1821 στον Κινηματογράφο

Περιγραφή: Το ντοκιμαντέρ Το 1821 στον Κινηματογράφο καταγράφει τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της Επανάστασης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Παρά το γεγονός ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί την ιδρυτική πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ως θεματολογία υποαντιπροσωπεύεται στην εθνική κινηματογραφική παραγωγή. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζει η ερευνητική ματιά, η οποία παράλληλα εξετάζει τις περιόδους πύκνωσης ταινιών με θέμα την Επανάσταση ή, αντίστοιχα, τις περιόδους συλλογικής αποσιώπησής της. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να μελετήσει τον ιδεολογικό λόγο και την κινηματογραφική γλώσσα των ταινιών με θέμα το 1821, προκειμένου να αναδείξει τη λειτουργία του κινηματογράφου ως φορέα της Δημόσιας Ιστορίας και ως παράγοντα διαμόρφωσης της συλλογικής ιστορικής συνείδησης.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ: Ελευθερία Θανούλη, Πάρης Μουρατίδης, Απόστολος Καρακάσης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ημερίδα «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση»

Ημερίδα: “Αναπαραστάσεις του 1921 στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση”

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από διδάσκουσες και διδάσκοντες του Τμήματος Κινηματογράφου, καθώς και φοιτήτριες και φοιτητές που εκπονούν σχετικές εργασίες στο πλαίσιο των μαθημάτων της θεωρίας, σεναρίου και της παραγωγής του κινηματογράφου. Έγινε προσπάθεια σφαιρικής και απροκατάληπτης προσέγγισης του ζητήματος της κινηματογραφικής αναπαράστασης της Επανάστασης του 1821, με έμφαση στην αναθεωρητική ματιά, ώστε, εάν προκύψει από την έρευνα, να αρθεί το άδικο άγος που βαραίνει πολλές από τις ταινίες, κυρίως εξαιτίας του ασφυκτικού εναγκαλισμού τους από (και με) το δικτατορικό καθεστώς. Σε μία στρογγυλή τράπεζα θα μιλήσει ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας, στον οποίο οφείλονται οι δύο τελευταίες ελληνικές ταινίες με θέμα την Επανάσταση, Έξοδος 1826 (2017) και Πολιορκία (2019). Οι εισηγήσεις αποτέλεσαν αφορμή γόνιμου αναστοχασμού για τον ρόλο και τη σημασία της οπτικοακουστικής προσέγγισης της Επανάστασης του 1821.

Υπεύθυνες εκδήλωσης:

Ελευθερία Θανούλη, Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου, Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου, thanouli@film.auth.gr

Κλεονίκη Δρούγκα, ΕΕΠ Τμήματος Κινηματογράφου, niki@film.auth.gr

Follow us!