ΕΜΕΚΤ

Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης

Ομάδες

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το ΕΜΕΚΤ φιλοξενεί τρεις ερευνητικές ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα συμμετέχουν το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Κινηματογράφου Πάρης Μουρατίδης και η μεταδιδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου Ευδοκία Στεφανοπούλου. Η ομάδα αρχειοθετεί το αρχείο Ακτσόγλου.

Η δεύτερη ομάδα ερευνά την πρώτη δεκαετία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα και απαρτίζεται από τις/τους ακόλουθες/ους φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου (αλφαβητικά: Κατερίνα Βέργου, Νέλλη Γόντικα, Εύη Δερμεδεσιώτη, Γιάννης Ιωάννου, Θανάσης Λαγάνης, Ηρώ Μανωλάκογλου, Σάντολη Ελένη, Στυλιανή Τσουμάνα και Αγγελική Φωτοπούλου).

Η τρίτη ομάδα έχει ως στόχο την εύρεση, την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση της φιλμογραφίας της κινηματογραφίστριας και συγγραφέως Μαρίας Πλυτά, της πρώτης σκηνοθέτιδας στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στη συνέχεια, η έρευνα θα επικεντρωθεί στην ακαδημαϊκή ανάδειξη του έργου της. Η ομάδα συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2021 και απαρτίζεται από τον δημοσιογράφο Σταμάτη Βαλασιάδη, τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες του αγγλόφωνου ΠΜΣ του Τμήματος Κινηματογράφου “Film & Television Studies” Άλκηστη Ακτσόγλου kai Μαρία Κουνενάκη και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Γρηγόρη Πρίτσα. Την ομάδα συντονίζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μπέτυ Κακλαμανίδου, ενώ για την υλοποίηση του στόχου, βρισκόμαστε σε αναζήτηση εθνικού φορέα για συνεργασία.

Η Μαρία Πλυτά (1915-2016) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία, το σενάριο, το μοντάζ και με την παραγωγή ταινιών. Έκανε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο με την ταινία Μαρίνος Κονταράς (1948, Γιώργος Τζαβέλλας) και στη συνέχεια σκηνοθέτησε 17 ταινίες. Στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη του, σχεδόν άγνωστου, έργου της και η προσθήκη των ταινιών της στον κανόνα του ελληνικού κινηματογράφου και στην ευρύτερη πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας.

Follow us!